Fotografia: Pere Garcias. Interrogants: Aina Bonner

Repte 39

A un Repte anterior, el 13, vaig indicar que la visió és el sentit més important pels ocells. De fet, n’hi ha qui defineix els ocells com “un bec guiat per uns ulls”. Avui he pensat amb un Repte sobre un dels sentits “complementaris” a la visió dels ocells. Tot i que per als ocells la vista és el sentit més important, contínuament reben informacions diverses dels seus altres sentits. El sentit de l’oïda és particularment important, ja que els permet captar i respondre als sons (i a les sonacions) i als moviments  produïts per altres ocells i altres animals.

Anirem explorant, a futurs reptes, els altres sentits dels ocells. Anteriorment (a l’esmentat Repte 13) vos vaig plantejar avaluar una sèrie d’afirmacions sobre el sentit de la vista, entre les quals se m’havien “colat” algunes de falses. Avui ho farem d’una altra forma. Seran preguntes curtes que haureu de respondre (si voleu). Animeu-vos a respondre, perquè és més estimulant.

  1. Nosaltres, els mamífers, tenim tres ossets a l’oïda mitjana. Quants ossos hi tenen els ocells?
  2. Qui sent millor, un jove de 18 anys o un ocell?
  3. Quins són els ocells que senten millor? Per què?
  4. I ara, que no falti l’osteologia. Ja que va del sentit de l’oïda, anam a presentar una estructura productora de sons: Què és això i de quina espècie?
Valora este post

Josep Antoni Alcover

Zoòleg i paleontòleg de vertebrats. Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. 68 anys, casat amb Francisca Comas; dos fills, Carme i Enric. Investigador Científic del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, adscrit a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, centre mixt del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears). Fins 2016 (8 anys) i 2020-2021, vice-director de l’IMEDEA (UIB-CSIC). Temes d’interès: Evolució dels vertebrats insulars. Endemismes insulars. Aus fòssils. Extinció d’espècies. Documentació arqueològica d’introduccions d’espècies. Biogeografia insular. Descripcions de espècies noves de vertebrats. Col·leccions científiques. Publicacions científiques en revistes internacionals i nacionals sobre vertebrats insulars, principalment de Balears i illes de la Macaronèsia. Publicacions divulgatives a revistes nacionals. Comissari de l’exposició Les Balears abans dels Humans (2000-2001, Palma, Inca, Maó, Sant Antoni de Portmany; >20.000 visitants). 10 llibres com autor, coautor o editor. Investigador Principal de 17 projectes competitius nacionals i internacionals finançats (dos per National Geographic Society), participant a altres quatre. Co-fundador i soci del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB). President de la Societat d’Història Natural de les Balears (SHNB), anys 1994 a 1999.

Deixa un comentari / resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *