Fotografia: Jordi Muntaner. Interrogants: Aina Bonner

 

Repte 7

 

Avui aquest Repte va d’osteologia.

El coneixement de l’anatomia dels ocells va estar de molt moda entre els ornitòlegs fa més d’un segle. Ara no ho està tant. El sistema esquelètic dels ocells és sumament informatiu sobre com han evolucionat i com funcionen. Personalment, m’encanten els ossos. En aquest bloc esporàdicament presentaré reptes osteològics, que potser ens ajudaran a entendre un poc més la singularitat i diversitat dels ocells.

Les ales dels ocells són un gran invent evolutiu. Estan suportades per l’esquelet del membre anterior, el qual als ocells està compost, habitualment, pels següents segments:

  • húmer
  • radi-ulna
  • carpmetacarp (+ dos petits ossos carpians)
  • falanges proximals
  • falange distal

Els ossos dels dos primers segments són homologables als dels nostres braços (húmer) i avantbraços (radi i cúbit, aquest darrer també denominat ulna), mentre que els dels tres darrers segments ho són als ossos de les mans i les munyeques o canells. Els ossos de les “mans” dels ocells suporten les plomes primàries (i l’àlula), mentre que les secundàries són suportades per l’avantbraç (ulna), i les terciàries pel braç (húmer).

A la gran majoria d’aus el disseny de les ales comporta que el carpmetacarp (l’os més llarg de la “ma” dels ocells) sigui més curt que l’húmer. No obstant, alguns ocells són “rars”: Tots els membres de dos Ordres d’ocells tenen els carpmetacarps més llargs que els húmers. Sabeu quins són aquests ocells?

 

Valora este post

Josep Antoni Alcover

Zoòleg i paleontòleg de vertebrats. Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. 68 anys, casat amb Francisca Comas; dos fills, Carme i Enric. Investigador Científic del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, adscrit a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, centre mixt del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears). Fins 2016 (8 anys) i 2020-2021, vice-director de l’IMEDEA (UIB-CSIC). Temes d’interès: Evolució dels vertebrats insulars. Endemismes insulars. Aus fòssils. Extinció d’espècies. Documentació arqueològica d’introduccions d’espècies. Biogeografia insular. Descripcions de espècies noves de vertebrats. Col·leccions científiques. Publicacions científiques en revistes internacionals i nacionals sobre vertebrats insulars, principalment de Balears i illes de la Macaronèsia. Publicacions divulgatives a revistes nacionals. Comissari de l’exposició Les Balears abans dels Humans (2000-2001, Palma, Inca, Maó, Sant Antoni de Portmany; >20.000 visitants). 10 llibres com autor, coautor o editor. Investigador Principal de 17 projectes competitius nacionals i internacionals finançats (dos per National Geographic Society), participant a altres quatre. Co-fundador i soci del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB). President de la Societat d’Història Natural de les Balears (SHNB), anys 1994 a 1999.

Deixa un comentari / resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *