Fotografia: Jordi Muntaner. Interrogants: Aina Bonner

 

Solució al Repte 11

 

La resposta al Repte 11 no era senzilla. El que ve al cap d’immediat és que hi ha alguns felins que poden botar i aglapir algún ocell que està volant. Per exemple, el caracal (Caracal caracal; menys de 20 kg).

Fa uns mesos vaig trobar uns vídeos que registraven un comportament molt peculiar per part del carnívor de major talla que actualment viu a la Terra. És un comportament que no s’ha registrat mai a la Natura, i que demostra com són d’intel·ligents i innovadores les orques (Orcinus orca).

A l’aquari de San Diego (Califòrnia), algunes orques s’inventaren un mètode per capturar ocells al vol (i empassar-se’ls). Consistia en emprar alguns dels peixets que els hi donaven al seu menjar com a esquer per atraure els ocells. Les orques els tiraven sobre una plataforma situada a ran de l’aigua de la piscina d’exhibicions, permetent que els ocells s’hi apropessin i se’ls mengessin. Inicialment els ocells s’hi apropaven desconfiats. L’orca repetia l’acció de tirar peixets fins que els ocells es confiaven prou com per baixar la guàrdia i apropar-se a bastament com per ser engolits per l’orca quan ja havien iniciat el vol de fugida.

Aquesta conducta va ser iniciada per un orca, i posteriorment apresa per altres. Desconec el pes exacte de les orques que practiquen aquesta conducta, però almenys una de les orques (que nom “Kalia”) fa més de dues tones! Clarament són els mamífers de major mida que poden capturar ocells mentre aquests estan volant.

Vegeu, per exemple: https://www.youtube.com/watch?v=14wWxaMR2Mg

 

5/5 - (1 vote)

Deixa un comentari / resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *