Benvinguts!

Benvinguts a AVIENIGMA. Aquest és un blog personal de Josep Antoni Alcover i les opinions que es puguin expressar aquí són exclusivament meves. No són opinions oficials del centre de recerca on faig feina, l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, (institut mixt del Consejo Superior de Investigaciones Científicas i de la Universitat de les Illes Balears, Mallorca).

Vull agrair al meu centre les facilitats que sempre m’han donat per a la consulta i utilització dels materials que conserva a la seva col·lecció científica. Vull fer constar explícitament que les errades que pugui haver en aquest blog són exclusivament meves. Vos deman disculpes i comprensió ja per endavant.

Esper que passeu bones estones amb els meus reptes, les seves solucions, i les meves divagacions ocasionals.

Reptes ornitològics

Presentació i forma de funcionament del Blog

“Avi”-Enigma no té cap relació amb els avis (padrins). El nom d’aquest blog, AVIENIGMA, fa referència a enigmes sobre les aus. És un blog ornitològic que va néixer com un grup de Whatsapp durant la primera fase del confinament per la covid. Es va plantejar com una espècie d’entreteniment, un “divertimento” dirigit a un petit grup d’ornitòlegs amics, gent molt entusiasta, plens de coneixements i curiositat pels ocells. La majoria, aficionats; uns pocs, professionals. Era una forma de mantenir-nos en contacte al mateix temps que es tractava d’estimular les neurones i d’aprendre, tots, més coses sobre els ocells.

Clica per continuar lletgin la presentació

Per jo, va ser molt estimulant i vaig aprendre molt, no sols del que vaig haver de llegir, amb gust, per elaborar els reptes, sinó dels coneixements, opinions i punts de vista de tots els que varen participar. El Qüestionari Ornitològic en fase de WhatsApp tenia les seves limitacions, i va arribar al seu termini amb el “repte 35”.

 

Amb aquest blog vull rescatar la feina feta, donar-li continuïtat, i fer-la més extensiva a com era el primitiu grup de WhatsApp, que era d’una quinzena de participants. Dintre d’aquest rescat, començaré amb les qüestions plantejades a la fase de WhatsApp, si bé algunes de les respostes que en donaré seran aquí més elaborades que les presentades anteriorment com a missatges de WhatsApp. D’alguna manera és una convidada a la comunitat d’ocellaires a fer un capfico al món dels ocells, a submergir-se al món del grup dels vertebrats que dominen el vol.

Els reptes que es plantegen i les seves respostes estan destinats a incitar els lectors participants a aprofundir en el coneixement dels ocells, i s’han d’entendre com a una eina divulgativa exploratòria. No té cap finalitat comercial. Hi ha reptes de diferents nivells, alguns que poden ser resolts fàcilment per un públic general, altres més dificultosos. Tots, però, útils per entendre i estimar els ocells.

 

La dinàmica d’aquest qüestionari consistirà en que cada dues setmanes llençaré un repte dirigit als qui ho vulguin respondre. Com a norma, aquest repte es presentarà en dilluns. Les respostes / comentaris es recolliran a una secció que no serà visible per als participants, però que permetran accedir a comentaris meus. El dilluns següent jo presentaré la meva resposta, i el següent un nou repte. Esper que vos divertiu!

 

A les respostes presentaré no sols els meus comentaris, sinó també la bibliografia en que m’he basat per elaborar-les. Vull encoratjar els lectors a acudir a aquesta bibliografia per ampliar coneixements. De vegades presentaré alguna il·lustració provinent de la bibliografia consultada, i si aquesta no està disponible “en obert” la presentaré amb una màscara d’aigua, que remetrà el lector a la consulta del treball original, respectant els drets d’autor.

 

Aquest blog no només té una funció ornitològica. També vol tenir una funció cultural, de promoció i divulgació en català de l’ornitologia. A tal efecte, s’ha enviat a les llistes de correus de les societats ornitològiques de l’àrea cultural catalana, però també a altres societats ornitològiques de l’Estat. Evidentment, està obert a tothom.

Estàs preparat per a un nou repte?

Entra i anima’t a resoldre´l

Vegeu el nou repte


Subscripció email

Afegeix el teu email per rebre els nous reptes.

Loading

Entrades recents


Categories


Arxius


Comentaris recents