Fotografia: Josep Antoni Alcover. Interrogants: Aina Bonner

 

Repte 14

Com sabeu, els ocells són una Classe exitosa a la Terra. Són un producte evolutiu de primer ordre. Pertanyen a un Phylum (és a dir, a una de les agrupacions bàsiques que reconeixem entre els animals) també exitós, els Cordats. La mida i les característiques de les aus les han permès eludir ser depredades per la majoria de les espècies dels altres Phyla, però… no del tot!

Esporàdicament, els ocells són depredats (no consumits com a cadàvers, sinó depredats) per membres d’un altre Phylum Animal: els Arthropoda. Dintre dels artròpodes es distingeixen diferents Classes: els aràcnids (Classe que inclou les aranyes, els escorpins i els pseudoscorpins), els xifosurs (cassoles de les Moluques), diferents Classes de crustacis (copèpodes, ostracodes, malacostracis, …), d’hexàpodes (insectes, proturs, diplurs i col·lèmbols) i de miriàpodes (diplòpodes, quilòpodes, …).

Com a mínim hi ha representants de 3 Classes d’artròpodes que depreden sobre ocells

El Repte d’avui consisteix en que (1) digueu tres Classes d’artròpodes que tenen membres que poden capturar ocells vius i menjar-se’ls i que identifiqueu un cas de depredació sobre ocells a cada una d’aquestes Classes (esmentant tant l’espècie d’artròpode depredadora com l’espècie d’ocell depredada). Una segona pregunta (2) és: hi ha algun cas en que la depredació per un artròpode afecti poblacionalment a alguna espècie d’ocell? … o vos sembla que tots els casos són anecdòtics des d’un punt de vista poblacional (evidentment, per l’ocell concret que és consumit ser menjat no és cap anècdota…)

5/5 - (2 votes)

Deixa un comentari / resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *