Fotografia: Pere Garcias. Interrogants: Aina Bonner

Repte 32

El Repte 32 va de nius. Com sabeu, hi ha ocells que fan niu, i n’hi ha que no en fan. Alguns creen estructures molt grans, altres molt petites. Uns fan servir fang, altres plantes. N’hi ha que fan el niu amb la seva pròpia saliva, altres fent servir fils de teranyines. Una gran varietat.

Les qüestions plantejades avui són tres.

Quins són els ocells que fan els nius més grans i quina és la mida i el pes que fan aquests nius?

En segon lloc, vos vull demanar si coneixeu cap cas d’un niu fet amb acumulació d’algun tipus de roques de mida relativament gran, transportades pel constructor del niu des d’una certa distància? (és a dir, no estic parlant d’acaramullar pedretes relativament petites que inicialment es troben prop del niu).

La tercera part del Repte és també sobre materials de construcció. Coneixeu exemples de nius fets bàsicament amb ossos d’altres animals (e.g., costelles mamífers grans, ossos llargs de mamífers)?

Valora este post

Josep Antoni Alcover

Zoòleg i paleontòleg de vertebrats. Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. 68 anys, casat amb Francisca Comas; dos fills, Carme i Enric. Investigador Científic del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, adscrit a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, centre mixt del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears). Fins 2016 (8 anys) i 2020-2021, vice-director de l’IMEDEA (UIB-CSIC). Temes d’interès: Evolució dels vertebrats insulars. Endemismes insulars. Aus fòssils. Extinció d’espècies. Documentació arqueològica d’introduccions d’espècies. Biogeografia insular. Descripcions de espècies noves de vertebrats. Col·leccions científiques. Publicacions científiques en revistes internacionals i nacionals sobre vertebrats insulars, principalment de Balears i illes de la Macaronèsia. Publicacions divulgatives a revistes nacionals. Comissari de l’exposició Les Balears abans dels Humans (2000-2001, Palma, Inca, Maó, Sant Antoni de Portmany; >20.000 visitants). 10 llibres com autor, coautor o editor. Investigador Principal de 17 projectes competitius nacionals i internacionals finançats (dos per National Geographic Society), participant a altres quatre. Co-fundador i soci del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB). President de la Societat d’Història Natural de les Balears (SHNB), anys 1994 a 1999.

Deixa un comentari / resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *