Fotografia: Jordi Muntaner. Interrogants: Aina Bonner

 

Repte 8

 

Si comparam les aus amb els humans, quina creïs que és l’estructura anatòmica dels ocells funcionalment anàloga (és a dir, que té una funció similar) al braç i la ma dels humans?

(dit d’una altra forma: amb que fan els ocells alló que nosaltres feim amb els braços i mans?)

 

 

(A un comentari que vaig introduir dintre de la Solució del Repte 7 vaig comparar els ossos les ales dels ocells amb els ossos dels nostres braços i mans. Tant les ales dels ocells com els braços+mans dels humans són estructures anatòmiques que fan servir els mateixos ossos [o derivats dels mateixos ossos]. Procedeixen, totes dues, d’una mateixa estructura que tenia un avantpassat comú (en aquesta comparació, ales i braços+mans deriven de l’estructura de les potes davanteres d’un ancestre comú que va viure fa més de 320 milions d’anys].

Degut a que deriven d’una mateixa estructura “inventada” per un ancestre comú es diu que són estructures homologues. No obstant, tenen unes funcions molt diferents [no són estructures analògues, que són les tenen la mateixa funció a pesar de no derivar de la mateixa estructura ancestral])

5/5 - (1 vote)

Deixa un comentari / resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *