Fotografia: Jordi Muntaner. Interrogants: Aina Bonner

 

Repte 8

 

Si comparam les aus amb els humans, quina creïs que és l’estructura anatòmica dels ocells funcionalment anàloga (és a dir, que té una funció similar) al braç i la ma dels humans?

(dit d’una altra forma: amb que fan els ocells alló que nosaltres feim amb els braços i mans?)

 

 

(A un comentari que vaig introduir dintre de la Solució del Repte 7 vaig comparar els ossos les ales dels ocells amb els ossos dels nostres braços i mans. Tant les ales dels ocells com els braços+mans dels humans són estructures anatòmiques que fan servir els mateixos ossos [o derivats dels mateixos ossos]. Procedeixen, totes dues, d’una mateixa estructura que tenia un avantpassat comú (en aquesta comparació, ales i braços+mans deriven de l’estructura de les potes davanteres d’un ancestre comú que va viure fa més de 320 milions d’anys].

Degut a que deriven d’una mateixa estructura “inventada” per un ancestre comú es diu que són estructures homologues. No obstant, tenen unes funcions molt diferents [no són estructures analògues, que són les tenen la mateixa funció a pesar de no derivar de la mateixa estructura ancestral])

5/5 - (1 vote)

Josep Antoni Alcover

Zoòleg i paleontòleg de vertebrats. Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. 68 anys, casat amb Francisca Comas; dos fills, Carme i Enric. Investigador Científic del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, adscrit a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, centre mixt del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears). Fins 2016 (8 anys) i 2020-2021, vice-director de l’IMEDEA (UIB-CSIC). Temes d’interès: Evolució dels vertebrats insulars. Endemismes insulars. Aus fòssils. Extinció d’espècies. Documentació arqueològica d’introduccions d’espècies. Biogeografia insular. Descripcions de espècies noves de vertebrats. Col·leccions científiques. Publicacions científiques en revistes internacionals i nacionals sobre vertebrats insulars, principalment de Balears i illes de la Macaronèsia. Publicacions divulgatives a revistes nacionals. Comissari de l’exposició Les Balears abans dels Humans (2000-2001, Palma, Inca, Maó, Sant Antoni de Portmany; >20.000 visitants). 10 llibres com autor, coautor o editor. Investigador Principal de 17 projectes competitius nacionals i internacionals finançats (dos per National Geographic Society), participant a altres quatre. Co-fundador i soci del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB). President de la Societat d’Història Natural de les Balears (SHNB), anys 1994 a 1999.

Deixa un comentari / resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *