Fotografia: Jordi Muntaner. Interrogants: Aina Bonner.

 

Solució al Repte 17

 

Si consulteu la llista que publica el GOB anualment veureu que només hi ha un ordre d’aucells on antigament s’incloïen 4 espècies presents a Balears, i que ara només n’inclou tres, ja que l’altra ha estat transferida a un altre ordre.

Em referesc als Coraciiformes. A les Balears n’hi ha tres espècies, l’arner (Alcedo athis), l’abellerol (Merops apiaster) i el gaig blau (Coracias garrulus). Antigament també incloia el puput (Upupa epops), que actualment, després d’haver passat per un filtre de múltiples discussions, s’inclou actualment a l’ordre Bucerotiformes (on també es troben els calaos africans). Qui ens anava a dir que els puputs eren parents propers dels calaos!

Els cranis són, de dalt a baix, d’arner, d’abellerol, de puput i de gaig blau.

Vos adjunt unes quantes làmines més d’una clau osteològica d’ocells que vaig començar a fer fa uns anys i que de moment ha quedat com en estat de repòs (“stand by”). Si contempleu les diferents làmines veureu que la morfologia dels diferents ossos del puput és la que en general més es diferencia de la resta. Evidentment, no en tots els ossos, ja que cada espècie te els seus trets particulars, que de vegades són força estranys . Vos anim a que cerqueu les diferències, i ja veureu que hi ha ossos del puput que es caracteritzen molt bé i són molt fàcils d’identificar.  Meam si vos animeu a conèixer un poc més els ocells per dedins!!!

Cranis, vista lateral

 

Cranis, vista dorsal

 

Esternons, vista ventral

 

Sinsacres, vista ventral

 

Carpmetacarps, vista anconal

 

 

5/5 - (2 votes)
Josep Antoni Alcover

Zoòleg i paleontòleg de vertebrats. Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. 68 anys, casat amb Francisca Comas; dos fills, Carme i Enric. Investigador Científic del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, adscrit a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, centre mixt del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears). Fins 2016 (8 anys) i 2020-2021, vice-director de l’IMEDEA (UIB-CSIC). Temes d’interès: Evolució dels vertebrats insulars. Endemismes insulars. Aus fòssils. Extinció d’espècies. Documentació arqueològica d’introduccions d’espècies. Biogeografia insular. Descripcions de espècies noves de vertebrats. Col·leccions científiques. Publicacions científiques en revistes internacionals i nacionals sobre vertebrats insulars, principalment de Balears i illes de la Macaronèsia. Publicacions divulgatives a revistes nacionals. Comissari de l’exposició Les Balears abans dels Humans (2000-2001, Palma, Inca, Maó, Sant Antoni de Portmany; >20.000 visitants). 10 llibres com autor, coautor o editor. Investigador Principal de 17 projectes competitius nacionals i internacionals finançats (dos per National Geographic Society), participant a altres quatre. Co-fundador i soci del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB). President de la Societat d’Història Natural de les Balears (SHNB), anys 1994 a 1999.

Deixa un comentari / resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *