Fotografia: Jordi Muntaner. Interrogants: Aina Bonner

 

Repte 16

Sovint als ocells les femelles són un poc més grans que els mascles, però no sempre és així. Hi ha espècies en que la mida corporal dels dos sexes és similar, mentre que n’hi ha d’altres en que els mascles són més grans que les femelles.

Avui el Repte va sobre dimorfisme sexual. Més concretament, sobre un dels trets en que als ocells es pot donar el dimorfisme sexual: la mida corporal.

Em sabriau dir quines són les espècies d’aus en que la diferència de talla entre mascles i femelles és més gran?  Ho podriau dir tant (1) en el cas de que els mascles sien més grans que les femelles com (2) en el cas de que sigui a l’inrevés, en que les femelles siguin més grans que els mascles.

Una pista: en un dels dos casos l’espècie que cercam es troba a la península ibèrica (i, encara que no es conegut, criava a les Pitiüses). Segona pista: en el segon cas hem d’anar a les antípodes i cercar entre les espècies extingides pels humans…

4.7/5 - (3 votes)

Josep Antoni Alcover

Zoòleg i paleontòleg de vertebrats. Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. 68 anys, casat amb Francisca Comas; dos fills, Carme i Enric. Investigador Científic del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, adscrit a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, centre mixt del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears). Fins 2016 (8 anys) i 2020-2021, vice-director de l’IMEDEA (UIB-CSIC). Temes d’interès: Evolució dels vertebrats insulars. Endemismes insulars. Aus fòssils. Extinció d’espècies. Documentació arqueològica d’introduccions d’espècies. Biogeografia insular. Descripcions de espècies noves de vertebrats. Col·leccions científiques. Publicacions científiques en revistes internacionals i nacionals sobre vertebrats insulars, principalment de Balears i illes de la Macaronèsia. Publicacions divulgatives a revistes nacionals. Comissari de l’exposició Les Balears abans dels Humans (2000-2001, Palma, Inca, Maó, Sant Antoni de Portmany; >20.000 visitants). 10 llibres com autor, coautor o editor. Investigador Principal de 17 projectes competitius nacionals i internacionals finançats (dos per National Geographic Society), participant a altres quatre. Co-fundador i soci del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB). President de la Societat d’Història Natural de les Balears (SHNB), anys 1994 a 1999.

Deixa un comentari / resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *