Fotografia: IMEDEA. Interrogants: Aina Bonner

 

Repte 24

El repte d’avui te a veure amb el món editorial.

El Handbook of the Birds of the World és una “obra magna” de l’ornitologia. Els seus 16 volums sumen un total de 12.555 pàgines i inclouen unes 10,000 espècies d’ocells recents.

Aquesta obra tracta dels ocells recents, … però no de tots: només tracta dels ocells actuals (vius). Existeixen moltes espècies d’ocells que han desaparegut recentment de la Terra degut a les activitats de la nostra espècie, sobretot de les activitats desenvolupades a partir de la revolució agrícola, iniciada a començaments de l’Holocè. Totes aquestes espècies extingides són espècies recents, que d’alguna manera hem de tenir en compte per adonar-nos de la diversitat que havia assolit la Classe Aves abans que iniciéssim l’extermini de moltes espècies.

El Repte d’avui és: si el Handbook hagués d’incloure tots els ocells que vivien a la Terra fa tan sols 15.000 anys, quantes pàgines penseu que tindria? Quants de volums s’han deixat d’escriure degut a les activitats humanes? Quantes espècies d’ocells s’estima que s’han extingit rere l’expansió recent de l’Homo sapiens (en base a criteris morfològics “tradicionals”, no genètics)?

Valora este post

Josep Antoni Alcover

Zoòleg i paleontòleg de vertebrats. Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. 68 anys, casat amb Francisca Comas; dos fills, Carme i Enric. Investigador Científic del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, adscrit a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, centre mixt del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears). Fins 2016 (8 anys) i 2020-2021, vice-director de l’IMEDEA (UIB-CSIC). Temes d’interès: Evolució dels vertebrats insulars. Endemismes insulars. Aus fòssils. Extinció d’espècies. Documentació arqueològica d’introduccions d’espècies. Biogeografia insular. Descripcions de espècies noves de vertebrats. Col·leccions científiques. Publicacions científiques en revistes internacionals i nacionals sobre vertebrats insulars, principalment de Balears i illes de la Macaronèsia. Publicacions divulgatives a revistes nacionals. Comissari de l’exposició Les Balears abans dels Humans (2000-2001, Palma, Inca, Maó, Sant Antoni de Portmany; >20.000 visitants). 10 llibres com autor, coautor o editor. Investigador Principal de 17 projectes competitius nacionals i internacionals finançats (dos per National Geographic Society), participant a altres quatre. Co-fundador i soci del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB). President de la Societat d’Història Natural de les Balears (SHNB), anys 1994 a 1999.

Deixa un comentari / resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *