Fotografia: IMEDEA. Interrogants: Aina Bonner

 

Repte 24

El repte d’avui te a veure amb el món editorial.

El Handbook of the Birds of the World és una “obra magna” de l’ornitologia. Els seus 16 volums sumen un total de 12.555 pàgines i inclouen unes 10,000 espècies d’ocells recents.

Aquesta obra tracta dels ocells recents, … però no de tots: només tracta dels ocells actuals (vius). Existeixen moltes espècies d’ocells que han desaparegut recentment de la Terra degut a les activitats de la nostra espècie, sobretot de les activitats desenvolupades a partir de la revolució agrícola, iniciada a començaments de l’Holocè. Totes aquestes espècies extingides són espècies recents, que d’alguna manera hem de tenir en compte per adonar-nos de la diversitat que havia assolit la Classe Aves abans que iniciéssim l’extermini de moltes espècies.

El Repte d’avui és: si el Handbook hagués d’incloure tots els ocells que vivien a la Terra fa tan sols 15.000 anys, quantes pàgines penseu que tindria? Quants de volums s’han deixat d’escriure degut a les activitats humanes? Quantes espècies d’ocells s’estima que s’han extingit rere l’expansió recent de l’Homo sapiens (en base a criteris morfològics “tradicionals”, no genètics)?

Valora este post

Deixa un comentari / resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *