Fotografia: Jordi Muntaner. Interrogants: Aina Bonner

 

Repte 27

El repte d’avui és osteològic.

Un dels trets característics dels ocells és la configuració de les cames. Més concretament, el que ha passat amb el turmell. El turmell està “dissenyat” als ocells d’una manera peculiar, diferent de com sol estar dissenyat a la resta de vertebrats. A la major part de vertebrats hi ha una sèrie de ossos petitons, anomenats ossos tarsians o tarsals, generalment situats en dos rengles (un, més proper a la tíbia; l’altre, més proper als metatarsos), que se troben entre el final de la cama (la tíbia) i els ossos proximals del peu (els metatarsos). Els ossos tarsians són l’esquelet del turmell.

Els ocells no ho tenen així. Als ocells els ossos tarsians proximals se fusionen amb la tíbia, de manera que junts fan un os que es diu tibiotars. A més, els tarsians distals se fusionen amb els ossos de tres metatarsos, els quals també se fusionen entre sí, fent tots junts un os llarg, el tarsmetatars. Aquest os és molt característic, i en el passat va ser objecte de moltes discussions per saber quins ossos metatarsals s’havien fusionat. El tarsmetatars (os) és l’esquelet del que els ornitòlegs que treballen amb ocells vius anomenen “tars”: el segment -sovint cobert d’escates- que es troba damunt dels dits.

Avui vos present una sèrie de fotografies de tarsmetatarsos

Uep! Veig que entre tots els tarsmetatarsos d’ocells se m’ha colat un os que no és un tarsmetatars d’au.

El Repte d’avui consisteix em que em digueu quin és, entre aquests ossos, l’os que no es un tarsmetars d’ocell. Sabeu quin és i vos imagineu de quina espècie pot esser?

(a la solució vos indicaré de quines espècies són tots aquests ossos)

 

Fotografia: Rosario Cañas (IMEDEA)

 

 

Valora este post

Josep Antoni Alcover

Zoòleg i paleontòleg de vertebrats. Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. 68 anys, casat amb Francisca Comas; dos fills, Carme i Enric. Investigador Científic del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, adscrit a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, centre mixt del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears). Fins 2016 (8 anys) i 2020-2021, vice-director de l’IMEDEA (UIB-CSIC). Temes d’interès: Evolució dels vertebrats insulars. Endemismes insulars. Aus fòssils. Extinció d’espècies. Documentació arqueològica d’introduccions d’espècies. Biogeografia insular. Descripcions de espècies noves de vertebrats. Col·leccions científiques. Publicacions científiques en revistes internacionals i nacionals sobre vertebrats insulars, principalment de Balears i illes de la Macaronèsia. Publicacions divulgatives a revistes nacionals. Comissari de l’exposició Les Balears abans dels Humans (2000-2001, Palma, Inca, Maó, Sant Antoni de Portmany; >20.000 visitants). 10 llibres com autor, coautor o editor. Investigador Principal de 17 projectes competitius nacionals i internacionals finançats (dos per National Geographic Society), participant a altres quatre. Co-fundador i soci del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB). President de la Societat d’Història Natural de les Balears (SHNB), anys 1994 a 1999.

Deixa un comentari / resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *