Fotografia: Jordi Muntaner. Interrogants: Aina Bonner

Repte 28

Com sabeu, hi ha molts animals que emmagatzemen aliments. Emmagatzemar un aliment vol dir agafar-ho a un lloc (bé per la captura d’una presa o bé per recol·lecció d’un recurs) i traslladar-ho a un altre per poder disposar-ho en tenir necessitat. Entre els mamífers tenim moltes espècies que emmagatzemen llavors (per exemple, els esquirolets ratllats del gènere Tamias que els americans coneixen com a “chipmunck”, o els esquirols Sciurus, els hàmsters, etc.). N’hi ha d’altres que emmagatzemen animals, morts (e.g., lleopards, que duen a un arbre la seva presa) o vius (e.g., talps, que emmagatzemen cucs vius).

Hi ha ocells que no són aliens a aquestes pràctiques, i d’alguna manera també creen els seus rebosts, per quan venguin maldades. La pràctica no es pot dir que estigui molt estesa a la Classe Aves, però així mateix hi ha una sèrie d’espècies (devers 300, segons he llegit) que ho fan, algunes d’una forma espectacular.

Sabríeu dir algunes espècies pertanyents almenys a quatre famílies diferents que emmagatzemin llavors/material d’origen no animal per menjar?

I, ja que hi som, podríeu esmentar algunes espècies pertanyents també a tres famílies diferents que emmagatzemin animals?

 

5/5 - (1 vote)

Josep Antoni Alcover

Zoòleg i paleontòleg de vertebrats. Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. 68 anys, casat amb Francisca Comas; dos fills, Carme i Enric. Investigador Científic del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, adscrit a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, centre mixt del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears). Fins 2016 (8 anys) i 2020-2021, vice-director de l’IMEDEA (UIB-CSIC). Temes d’interès: Evolució dels vertebrats insulars. Endemismes insulars. Aus fòssils. Extinció d’espècies. Documentació arqueològica d’introduccions d’espècies. Biogeografia insular. Descripcions de espècies noves de vertebrats. Col·leccions científiques. Publicacions científiques en revistes internacionals i nacionals sobre vertebrats insulars, principalment de Balears i illes de la Macaronèsia. Publicacions divulgatives a revistes nacionals. Comissari de l’exposició Les Balears abans dels Humans (2000-2001, Palma, Inca, Maó, Sant Antoni de Portmany; >20.000 visitants). 10 llibres com autor, coautor o editor. Investigador Principal de 17 projectes competitius nacionals i internacionals finançats (dos per National Geographic Society), participant a altres quatre. Co-fundador i soci del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB). President de la Societat d’Història Natural de les Balears (SHNB), anys 1994 a 1999.

Deixa un comentari / resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *