Fotografia: Pere Garcias. Interrogants: Aina Bonner

Repte 36

Al llarg de la seva evolució els ocells han arribat a ocupar una gran quantitat de nínxols ecològics. Un dels nínxols més notables és el dels superdepredadors.

Fins allà on jo sé, els únics ocells que poden haver ocupat aquest nínxol als continents es troben entre els forusràcids, els bathornítids, els gasthornítids (tots tres extingits) i els Accipitriformes (vivents). A les illes, abans que fossin colonitzades pels humans, el nínxol dels superdepredadors era ocupat per ocells o per rèptils, o no estava ocupar.

El repte d’avui se situa als continents. Actualment, quasi per tot arreu dominen els mamífers com a superdepredadors. Em podríeu dir, però, de casos actuals de depredació de mamífers superdepredadors per part d’ocells? (és a dir, de casos en que un ocell pot depredar sobre exemplars d’una espècie de mamífer considerada com a un superdepredador) Quines espècies d’aus se’n poden considerar exemples de depredadors (eventuals) d’individus de mamífers superdepredadors?

Valora este post

Josep Antoni Alcover

Zoòleg i paleontòleg de vertebrats. Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. 68 anys, casat amb Francisca Comas; dos fills, Carme i Enric. Investigador Científic del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, adscrit a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, centre mixt del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears). Fins 2016 (8 anys) i 2020-2021, vice-director de l’IMEDEA (UIB-CSIC). Temes d’interès: Evolució dels vertebrats insulars. Endemismes insulars. Aus fòssils. Extinció d’espècies. Documentació arqueològica d’introduccions d’espècies. Biogeografia insular. Descripcions de espècies noves de vertebrats. Col·leccions científiques. Publicacions científiques en revistes internacionals i nacionals sobre vertebrats insulars, principalment de Balears i illes de la Macaronèsia. Publicacions divulgatives a revistes nacionals. Comissari de l’exposició Les Balears abans dels Humans (2000-2001, Palma, Inca, Maó, Sant Antoni de Portmany; >20.000 visitants). 10 llibres com autor, coautor o editor. Investigador Principal de 17 projectes competitius nacionals i internacionals finançats (dos per National Geographic Society), participant a altres quatre. Co-fundador i soci del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB). President de la Societat d’Història Natural de les Balears (SHNB), anys 1994 a 1999.

Deixa un comentari / resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *