Fotografia: Jordi Muntaner. Interrogants: Aina Bonner

 

Solució al Repte 25

El Repte consistia en esmentar exemples d’aus que s’alimenten de recursos marins i que pertanyen a ordres d’aus que essencialment s’alimenten de recursos terrestres.

Aquests ordres són:

Anseriformes. Tot i que la gran majoria d’anseriformes són terrestres i d’aigua dolça, uns pocs gèneres han evolucionat per aprofitar-se de recursos marins. Entre aquests podem destacar Somateria, Melanitta, i en menor grau Clangula i Mergus. Tots pertanyen a la tribu Mergini, dels Anatinae (una subfamília dels anàtids). S’ha de dir altres espècies d’Anseriformes molt ocasionalment poden fer servir recursos marins, però els principals són els anomenats més amunt.

Accipitriformes. Entre els Accipitriformes hi ha dos gèneres que poden capturar (i capturen sovint) peixos marins: l’àguila peixatera, Pandion haliaetus, i les àguiles marines, Haliaeetus sps.

 

Passeriformes. Es coneix una espècie de Passeriformes que te un 90% de la seva dieta consistent en recursos marins, bàsicament petits mol·luscs i crustacis: Cinclodes nigrofumosus (Furnaridae). És una espècie que es troba a les costes de Xile. Altres espècies del gènere Cinclodes també poden consumir recursos marins, però mai en una proporció tan elevada com ho fa C. nigrofumosus. Per una altra banda, hi ha alguns Emberizidae dels que se sap que també consumeixen  eventualment alguns recursos marins. Són diverses espècies del gènere neàrctic Passerculus. De qualsevol forma l’única espècie de passeriforme adaptat a una dieta essencialment d’origen marí és Cinclodes nigrofumosus. Manolo Suárez em va comentar que, eventualment, la mèl·lera aquàtica, Cinclus cinclus, pot fer immersions a la mar i capturar alguna presa.

Miner riberer de Xile, Cinclodes nigrofumosus. Fotografia BioIpah.Agafat de Wikipedia, amb llicència Creative Commons Attribution-Share 4.0 International

Coraciiformes. Dintre dels Coraciiformes s’inclouen diverses espècies ictiòfagues de la família dels Alcedinidae que eventualment fan servir recursos marins (entre d’altres, el nostre arner, Alcedo atthis).

Podicipediformes. Al llibre d’Schreiber i Burger estan inclosos als Ciconiiformes. Aquest ordre inclou espècies fan servir eventualment o estacionalment recursos marins.

 

 

5/5 - (1 vote)

Josep Antoni Alcover

Zoòleg i paleontòleg de vertebrats. Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. 68 anys, casat amb Francisca Comas; dos fills, Carme i Enric. Investigador Científic del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, adscrit a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, centre mixt del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears). Fins 2016 (8 anys) i 2020-2021, vice-director de l’IMEDEA (UIB-CSIC). Temes d’interès: Evolució dels vertebrats insulars. Endemismes insulars. Aus fòssils. Extinció d’espècies. Documentació arqueològica d’introduccions d’espècies. Biogeografia insular. Descripcions de espècies noves de vertebrats. Col·leccions científiques. Publicacions científiques en revistes internacionals i nacionals sobre vertebrats insulars, principalment de Balears i illes de la Macaronèsia. Publicacions divulgatives a revistes nacionals. Comissari de l’exposició Les Balears abans dels Humans (2000-2001, Palma, Inca, Maó, Sant Antoni de Portmany; >20.000 visitants). 10 llibres com autor, coautor o editor. Investigador Principal de 17 projectes competitius nacionals i internacionals finançats (dos per National Geographic Society), participant a altres quatre. Co-fundador i soci del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB). President de la Societat d’Història Natural de les Balears (SHNB), anys 1994 a 1999.

Deixa un comentari / resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *